Smoothie for breakfast :: Recipes

От десет минути се чудя как да започна този пост. Вдъхновението ми се изчерпи с вчерашния разказ, освен да джасна още едно сайдерче 👀
Майтапът настрана. Обещах на няколко момичета в Инстаграм да споделя малко рецепти за смутита. От една седмица насам това е единствената ми закуска и забелязах огромна разлика в физическото си състояние.На първо място, усещам много повече енергия отколкото преди. Това силно вероятно се дължи на солидната доза спанак, който е основната и задължително присъстваща съставка във всяко смути. Нали си спомняте Попай Моряка? И аз като него, гаврътна ли едно смути със спанак и такъв прилив на енергия ми идва, че съм готова да овършея света.
На второ място, осезаема разлика има в корема ми. След като декември месец изкарах курс с кортизонова терапия в рамките, на която опустошавах ежедневно количество храна, което иначе ми стига за седмица, коремът ми рязко се изду и до скоро си ходех като бременна в постоянен 6-и месец. Срещах трудност да влизам в любимите си дънки, а това определено говореше, че нещата не са ОК. Пробвах всякакви варианти, упражнения, ходене, скачане, коремни преси (които оказа се изобщо не мога да правя вече :( Едва повдигам половината гръб, какво остава да седна, а правен по 100 за норматив... преди десет години ахаххаха). В крайна сметка знаех, че за да сваля корема просто трябва да спра тестените изделия. Ааз без паста съм като моряк без кораб. Пастата е не просто национално италианско ядене, пастата под всякаква форма е моето религиозно хапване. Освен това количествата домашно правен хляб, които тъпчех през деня, за да заситя неистовия си глад, също не помагаха в направлението да сваля корема. Откакто започнах да закусвам смути и да стартирам деня си с плодове, реално не изпитвам нужда да ям тестени изделия. Не съм консумирала паста или хляб от 4 дни, а когато трябва да доям останало от децата ядене, включващо споменатите неща, просто усещам, че нямам желание за това и не ми е вкусно. Това доведе до спадане на корема ми почти на половина и само за една седмица успях отново да вляза без проблем в дънките си.
Сега (!!!) тук е много важно да уточня две неща. Не съм свалила драстично килограми, едва половин липсва. Второ, по принцип тялото ми реагира много бързо на промените в храненето. След първата ми бременност, по време на която качих 21 килограма, успях да сваля повече от десет само с раждането и първия месец след това, в който всяка храна имаше вкус на картон и просто не ядях особено много. Това не е пример за подражание, мили момичета. Това е просто пример, че тялото ми, макар износило две деца, реагира много бързо и адекватно на хранителния ми режим. Без значение в коя посока. Ето, с кортизоновата терапия и непрекъснатото плюскане буквално денонощно, за по-малко от седмица се издух като балон.
На трето място, смутито определено ме засища повече от която и да е закуска, която някога съм си правила, включително тестена. Когато стане време за обяд вече не изпитвам неистов глад, който ме кара да изям половината продукти за приготвяне на обяда в суров вариант, а напротив - успявам спокойно и без бързане да приготвя питателен обяд за мен и малките злоядчета.

Не знам дали за цялото това нещо вина няма и самовнушението. Но дори така да е, нямам нищо против, защото ме кара да консумирам повече плодове, че и зеленчуци вместо тесто под всякаква форма.

*****
Изброявайки позитивните страни на консумацията на смутита всеки ден, съм убедена, че в крайна сметка за всяко от изброените неща от голямо значение са все пак съставките и количеството смути.
Всяка от изброените по-долу рецепти е за приблизително 400 мл краен продукт.
Всяко от млеката в различните смутита може да бъде заменено с такова по-ваш избор. Кокосовото е доста силно като аромат и се усеща много.


Спаначено смути с чия и авокадо


200 мл прясно мляко
2 пълни шепи пресен бейби спанак
1 банан
1/2 авокадо
1 киви
2 суп. лъж. семена от чия

Всичко се мели в блендер до получавана на еднородна смес. В този случай в зависимост от количеството мляко, може да стане и по-гъсто, защото авокадото и банана добавят допълнителна текстура.


Спаначено смути с ябълка 


200 мл кокосово-бадемово мляко  (купувам готово от магазина)
1 банан
1 голяма или 2 по-малки ябълки

Отново слагате всичко в блендер. Тук смутито става по-течно, тъй като ябълките имат много сок.


Спаначено смути с киви и горски плодове


200 мл кокосово-бадемово мляко
1 банан
2 бр. киви (моето е жълто, което спрямо зеленото киви е двойно по-богато на витамин С)
шепа замразени горски плодове

Тук ще се наложи да връткате блендера една идея по-дълго, за да се смелят добре замразените плодове.

Спаначено смути с горски плодове


200 мл кокосово-бадемово мляко
1 банан
шепа замразени горски плодове


****
Както виждате "рецептите" не са особено разнообразни. Спанакът и бананът са задължителната съставка в моите. Просто за мен смути без банан не е смути хахаха
Не харесвам и много голяма част от по-екзотичните плодове като манго и ананас, но обмислям да включа все пак мангото макар и малко като количество заради богатото му съдържание на витамин С, А и Б6, както и на много фибри.

ЗАЩО СПАНАК?
Спанакът има много протеини и е богат откъм съдържание на желязо. Макар, че съм чела мнения, че последното изобщо не е вярно. Но той съдържа много витамин С, от което идва и усещането за събуждане на моите смутита. Богат е и на фолиева киселина и не съдържа холестерол.
В общи линии засища, насища и събужда.
Няма защо да изброявам предимствата на спанака, в интернет има безброй статии на български език, от които човек може да почерпи информация. Но споменатото са основните причини, поради които аз го избрах за основна съставка в моята закуска.

Ако този пост ви беше интересен и имате желание в бъдеще ще споделям още от моите смутита, както и следобедната ми закуска от зеленчукови сокове. Просто ми дайте сигнал в коментарите - тук или в ФБ и Инстаграм, ако там ви е по-лесна комуникацията. Междувременно аз се опитвам да намеря начин да оправя формата за коментари в блога си, която е трайно бъгната от няколко месеца...


Усмивки, 
Мери 💋

1 коментар

  1. Преди около две години реших да тествам рецепти на смутита и всеки ден в продължение на две седмици си правех по едно за закуска. Водех си записки кое колко ми харесва и си избрах любими рецепти. Помня, че се чувствах много добре и доволна, че още от закуска си хапвам плодове по вкусен начин. За съжаление напоследък доста пренебрегвам закуската, но този пост ме подсети как е добре да върна навика си за смутита на закуска :)

    ОтговорИзтриване