Morning mindset routine

Всеки говори за сутрешна грим рутина (подходяща дума на български? Режим не ми се струва толкова добре пасваща....) или за skincare, но много рядко попадам на хора, които споделят как започват сутрините си, преди да посегнат към гримовете. Или директно се събуждате и започват да нанасяте фон дьо тен?! 👀
Настройката на ума за предстоящия ден за мен, а и не само за мен, се оказа от съществено значение за възприятията ми, за настроението ми, за това как ще протече денят ми. В последните четири месеца си наложих няколко дребни ритуалчета, които ми помагат не просто да се събудя, но и да се заредя позитивно. Дори след тежка и безсънна нощ тези неща са ми помагали в значителна степен да запазя разума си и да не избухвам толкова често хахахахЩе започна поста с това, че съм от хората, които спят като порове. Буквално ми се е случвало да спя 24 часа без прекъсване. Не казвам, че това е хубаво, дори напротив, навсякъде се тръби че прекаленото спане е равносилно като въздействие върху организма на безсъннието. Но кой да ти слуша. Още от тийнгодините си обичам да спя по много и преди 12-13 часа трудно се излюпвах от леглото. Разбира се, това се промени, когато се роди първата ми дъщеря, а с раждането на втората дори кратките следобедни дрямки вече се превърнаха в красиви миражи. Това, което искам да кажа е, че ранното ставане за мен беше равнозначно на китайско мъчение и ненавиждах сутрините. Но ето, че дали заради възрастта, майчинството или нещо друго, в момента сутрините са любимият ми период от денонощието и буквално нямам търпение да се събудя хахаха
Сутрешният ми "ритуал" започва именно с будене в 6 часа. Предвид факта, че имам две деца, 6 часа е изключително нормално време за събуждане, защото и двете се събуждат след 7 часа, а понякога (напоследък все по-често, след 8.... шшт, пу-пу-пу да не ги урочасам хахах) Ако се будеха в 6 часа, вероятно моето ставане в 5 би било напълно невъзможно.
Първото нещо, кето правя е да се опитам да НЕ снуузвам алармата. Будя се с телефона, защото малката все още спи при нас (дълга история, свързана с нежеланието на сестра й да заспива вечерно време ахаха) и пронизителната аларма от обикновен будилник, би събудила цялата къща, а това се опитвам да избегна все пак. Мобилният се държи на airplane mode от 21 часа предходната вечер. Когато човек си с телефон до главата е от изключително значение той да бъде в такъв mode заради вредните лъчения. А и по този начин стопирам изкушението си fisrt thing in the morning да скролирам в Инстаграм.

Веднага след като изключа алармата, директно ставам от леглото.  Не се изтягам, не се излежавам и отмятам топлите завивки, за да не се изкуша да заспя след... буквално 5 секунди.
Първата ми мисъл е, разбира се, за кафе. Мисля, че повечето от вас добре ме познават и са наясно, че не мгоа да живея без кафе. Все пак докато кафето се приготвя, изпивам една голяма чаша вода със стайна температура, за да хидратирам тялото си, макар че често пия и през нощта. Не успяхме да се разберем с целината, не успях да се разбера и с топлата вода с лимон, но сега се сещам, че все пак мога да си сложа лимон в обикновената вода. Или друг цитрус! Или комбинация от плодове! Ето нещо, което още от утре ще започна хахаха


Обичам да пия кафето си бавно. Това е всъщнот и една от причините, поради които все пак започнах да ставам преди децата. С тях е невъзможо бавното кафепиене, а то е единственото, което ме събужда истински. Не пия топло кафе, предпочитам го с много студено мляко. Докато пия правя различни неща. В последните дни се опитвам да са неща, които не изискват вторачването в екрана на телефона или на таблета. Но уви, тъй като това е времето през деня, в което се опитвам да наваксвам със социалните мрежи, обикновено проверявам Инстаграм и съобщенията си в Месинджър и Вайбър , тъй като след 18 часа вечерта спирам дам отговарям на всякакви съобщения.
Обикновено прекарвам и не малко време в Пинтерест, който е моето сутрешно вдъхновение. Всеки ден рзглеждам различни неща според тематиката,която ме възлнува заденя. Понякога са рецепти, друг път е обзавеждане, трети път НСС и прочее. Винаги се чувствам заредена и страшно мотивирана след няколко минути, прекарани в Пинтерест (ето днес така се мотивирах,че сглобих сама шкафа ни за обувки, който стои в кашон от една седмица хахаха и намерих няколко страхотни трика за...почистване :D ) Понякога си чета книжка или слушам някой подкаст, а друг път просто се стоя и гледам в една точка.

Когато изпия кафето си, обикновено правя и една тренировка. В момента пробвам така нашумелите тренировки на Kayla Itsines - Bikini Body Guides. Адски са натоварващи и честно казано, ужасен зор е да приключа поне една тренировка, без да пропусна упражнение, но в крайна сметка слушам тялото си. В момента приключих първата седмица от подготвителните тренировки, които са за абсолютно начинаещи и трябва да ви призная, че още не мога да си сядам на четирибуквието. Ако имате интерес към темата за тренировките, с удоволствие бих споделила в пост по-натам.

След тренировката, е време за душ. Тогава вече и съпругът ми е станал и може да реагира, ако децата се събудят. Но обикновено успявам да свърша всичко това без те да се събудят. Душът  много бърз, но от съществено значение. Часът вече е 8, когато изляза от банята и по това време по-малката започва да се разбужда. Успявам да й направя закуската, преди смехът й да е преминал в раздразнение и мрънкане. И тогава вече я вдигам от леглото и денят започва.

****
Далеч съм от перфектната сутрешна mindset рутина/режим/ритуал или както искате го наречете. Някои хора използват това време, за да попълнят планера си; за да почетат; за да гледат сериали; за да медитират или изцяло да спортуват. Всеки каквото го влече и каквото го кара да започва деня усмихнат и в добро настроение. Защото, хайде да си го признаем, когато се събудим в последния момент, всичко се завърта в един ужасяващо бесен вихър и е адски трудно да се състредоточиш върху каквото и да е било. Лично аз се опитвам дори уикендите да не изоставам от ставането в 6, защото иначе целият ми ден тръгва с краката нагоре.
Всеки ден се опитвам да вкарвам и да пробвам нови неща, които да правя в тези час и половина-два, с които разполагам сутрин, така че съм отворена за предложения от вас.
Кое е първото нещо, което вие правите сутрин, когато станете?


Усмивки, 
Мери 💋


4 коментара

 1. Страхотно звучи всичко. Аз съм изключителен пор и бих спала 24 часа без проблем. Не знам каква майка бих била ако съм такава. За съжаление аз лично се оправям за 20-25мин., защото алармата е последното нещо, което чувам. И това го мразя, нооо ну мога бе...просто е тежко!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Когато станеш майка спането придобива други измерения. Да не говорим, че чуваш и перо, ако падне на пода, без значение колко дълбоко спиш хахахахахах

   Изтриване
 2. Нямам деца, но въпреки това имам скапани дни. И обичам да спя. И да мързелувам. Най-тежи сравнението с другите, според мен. Вчера гледах някакво видео случайно в youtube, авторката каза - никога не се уморявам, не съм използвала този термин от години... Спрях да гледам веднага. Нищо общо с мен.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. О, това със скапаните дни няма как да се избегне. Мързелът и на мен ми е вроден, но с две деца е трудно осъществим хаха Това е още една причина да стана рано, за да си мързелувам на воля час-два, защото следобедния сън на малките не е особено константна величина.
   А това, че някой казва, че не се уморява, е абсолютна лъжа! Аз такъв човек не съм срещала в живота си хахахах

   Изтриване