2018 discoveries :: Lifestyle & beauty

Звучи отново като да гледам в миналото, но истината е, че през изминалата година открих страшно много неща, които промениха буквално живота ми. Е, не си представяйте някаква фундаментална промяна, но определено улесниха ежедневието ми и ме карат да се чувствам по-пълноценно, по-уверена и по-щастлива дори. Затова в духа на новата вълна в блога, днес искам да споделя с вас кои са тези открития, без да претендирам, че съм открила топлата вода или нещо, което никой преди мен не е открил.
Ще започнa с едно от най-големите открития, което след близо две години двоумене, се престраших да пробвам и това беше тотален life changer! Вероятно нещото, което най-осезаемо промени едни определени шест дни всеки месец - МЕНСТРУАЛНАТА ЧАШКА. Вярвате или не, това чудо на чудесата съществува още от 18 век! Как се е стигнало до това, че тампоните и превръзките за еднократна употреба са превзели пазара и са се наложили, не знам. Но след като вече трети месец използвам чашката, само мога да съжалявам, че не се престраших по-рано.
Подробно говорих наскоро за чашката във видео, което качих в IGTv - за тези, които не са чували, това е алтернатива на YоuTube, специално разработена от Инстаграм за телефон. Цък ТУК за профила ми в Инстаграм, където ще откриете бутон IGTv.

Тук накратко искам да обясня за чашката основните неща. Направена е от мек медицински силикон, като са сведени до минимум всякакви рискове при ползване. Абсолютно е невъзможно да се отключи Синдром на токсичния шок, с който свързат, например, неправилната употреба на тампоните. Огромно предимство е фактът, че за разлика от тампоните и превръзките за еднократна употреба, чашката не е обработвана с химикали, напълно безопасна е, може да я ползвате при всякакви условия и обстоятелства. Още един плюс: вади се и се почиства едва 2-3 пъти на ДЕНОНОЩИЕ! Капацитетът на чашката е до 12 часа, като в началото от страх, аз самата я вадех значително по-често. Но въпреки обилния ми цикъл, никога не съм я препълвала. Фактът, че може да се проверява ситуацията в рамките на 12 часа, я прави идеална не само за плуване и пътуване, но и когато имате зает ден или сте навън. Все пак е добре винаги да имате бутилка с вода за изплакване на чашката, в случай, че сте навън и се наложи да посетите обществена тоалетна. Няма да е готино да се разхождате от кабинката до мивката със свалени гащи хахаха И ако още не сте се отвратили от темата, държа да успокоя тези от вас, които се чудят как могат да извършват физиологичните си нужди, когато са с чашката. Проблемът е буквално никакъв! Не е нужно да я вадите без значение от нуждата ви в даден момент. Четох дори, че има и чашки, пригодени за сексуални отношения по време на цикъл, но лично аз мисля, че тези неща могат да изчакат 5-6-7 дни или колкото трае цикълът.
На мен ми отне 2-3 дни да свикна с поставянето на чашката, което ме плашеше най-много, тъй като самата чашка ми изглежда огромна. Но се оказа, че ваденето е доста по-сложно. На няколко пъти почти съм викала мъжа ми да помага хахаха Така, че препоръчвам силно да потърсите чашка с пръстенче, а не просто с дръжчица, тъй като тя се хлъзга доста и реално ми се налага да вадя чашката като захвана основата и с два пръста, а това е понякога трудно, тъй като от движението през деня е напълно нормално да "потъне" малко по-навътре.
Друга особеност са размерите на чашката. Едната е по-малка и се препоръчва за нераждали жени или такива с по-оскъден цикъл. Другият размер е за раждали жени или за по-обилен цикъл. Сега тук специфичното е, че под раждали жени вероятно се има предвид естествено раждали, които вероятно са по-широки. Аз съм раждала два пъти със секцио и доста се колебах кой размер да взема, но се спрях на по-големия и като цяло съм доволна. Самата чашка не се усеща изобщо и дори на моменти забравям, че съм в цикъл. Нещо, което никога не ми се е случвало преди. Спирам да пиша по темата, тъй като задръжки нямам и да говоря за тези неща не ми се струва изобщо срамно, но все още има хора, за които е неуместно. И се опитвам да уважа тяхното мнение. Въпреки че, вероятно вече са затворили блога ми и са ме отследвали хахаххаха Ако все пак имате въпороси, ще се радвам да ви отговоря.

Mindfullness или осъзната медитация
Това е сфера, в която имам да постигам още много, но съм положила основните и всеки ден се опитвам да напредвам повече и повече. С малки стъпки към голямата промяна. Осъзнатата медитация е начин да преборя завинаги депресията и паник атаките, да намеря вътрешен мир и да го запазя. Чета адски много по темата и всеки ден с цялото си съзнание и концентрация се опитвам да достигна нирвана. Всичко започна с изграждането на навика да ставам рано. Имам щастието децата ми да обичат да спят и макар малката да е като швейцарски часовник, имам възможността да стана в 6 часа сутринта и да разполагам с един пълен час за себе си, за мислите си и за... кафето си! Сутрешният ми ритуал, за който ще пиша подробен пост, се превърна в изключително важна част от ежедневието ми. И до толкова свикнах със ставането в 6 часа, че ако реша да поспя малко повече през уикенда, например, след това се чувствам като парцал през целия ден и обикновено ме боли глава поне до обед. Та този сутрешен ритуал е част моята осъзната медитация - да се насладя напълно на тишината и времето за мен, като започна деня на бавни обороти и събера достатъчно енергия и психическа сила, за да се справя със задълженията си на майка на две щурачки.
По темата за осъзната медитация ще си говорим още много в този блог, както и в Инстаграм, затова засега слагам край на темата.

Zеro waste или как да намалим отпадъците в ежедневието си
Темата стана малко trendy, ако трябва да съм честна и понякога ми е леко странно да говоря по нея, защото излиза, че съм яхнала модерната вълна. А това не е така. Но виждам, че все повече хора, дали нарочно или несъзнателно, започват да се вълнуват за бъдещето на планетата ни и поради тази причина искам да споделя своя опит в намаляването на отпадъка, който произвеждаме като семейство и да ви провокирам да споделите и своя опит, защото вярвам, че мога да променя и неща, за които не съм се сещала.
В отделен пост ще говоря също подробно, но като начало може да видите ТОЗИ пост, с който обяснявам простичките стъпки, които предприех и които смятам да предприема.

Иии дойдохме на бюти вълна.
Няколко са продуктите, които открих тази година, и които няма да заменя за нищо на света. Споменавала съм ги и преди, но за мен те са източник на по-голяма увереност, тъй като направиха буквално чудеса с кожата ми и от жена, която бе до стигнала етап, в който се налагаше използването на ФДТ, стигнах до там, че в момента освен коректор и то на много малка част от лицето, не ползвам никакъв друг грим за прикриване на несъсършенства. Никога не съм си мислила, че мога да гримирам цялостно без ФДТ и сенките да стоят страхотно, а кожата ми да изглежда също толкова добре. Е, постигнах и това чудо, благодарение на няколкото продукта, които споделям с вас.

PIXI Glow tonic


Особено в последната година адски нашумя този глоу тоник. Постоянно някой говори за него. Лично аз се колебаех от почти две години дали да се сдобия с него, тъй като четох доста разнопосочни ревюта, включително блогърки, които уважавам, не се изказваха ласкаво за ефектите от тоника. Обаче нали си имам прекрасната Рали, та накрая тя ме сдоби с тоника в мини размер и само след две седмици ползване, си поръчах пълноразмерния продукт.
ОБО-ЖА-ВАМ го! Писала съм и преди за тази магия в бутилка. Реши проблема ми със ситните пуберски пъпчици по челото за отрицателно време. Възвърна буквално блясъка на кожата и успя да постигне невъзможното - да заглаги релефа на слонската ми кожа. Не мога да си представя да живея и ден без този продукт. Тайната е, разбира се, в гликоловата киселина, която съдържа. Тя действа не само на повърхността, но и под нея, и просто прави чудеса с моята кожа.
Използвам го всяка сутрин, а след това задължително нанасям хидратиращ крем със слънцезащитен фактор, тъй като киселината прави кожата по-уязвима на влиянието на слънчевите лъчи.

Lancome miel en mousse makeup remover

Още един вълшебен продукт, за който не съм чула нито една лоша дума. Ама наистина нито една хаха Всеки, който го използва, не спира да се кълне във вълшебните му свойства.
Първо, супер нежен е! Премахва всякакъв грим с изключително малко количество от продукта, включително спирала, която е моят must have продукт и в същото време продуктът, който най-много мразя да слагам, защото винаги го премахвам адски трудно. Не и с муса на Ланком! Освен всичко това премахва и лъщенето в Т-зоната! Нещо, за което ама грам не вярвах на Рали, че се случва. Е, уверих се сама! Една лоша дума не мога да кажа и аз за този продукт. Дори цената му е поносима при положение, че моят го ползвам вече 5-6 месеца. Е, не всекидневно, очевидно по количеството, което съм изразходила. Дори съм го включила в ТОЗИ ПОСТ като един от продуктите, които ме е страх да използвам, за да не свърши хахаха Но наистина е толкова икономичен, че просто няма от какво да ме е страх.

Cliniqie 7 days deep pore exfoliator

Това нещо е буквално екстрактор на черни точки. Вероятно се повтарям, не знам къде бях писала, но със сигурност съм го споменавала, че няколко дни след като започнах да го ползвам, черните ми точки буквално изскочиха от порите. Никога брадичката ми не е била толкова чиста.
Кожата остава гладка и НЕпресушена след този скраб, което е отново доста рядко за продукт, който макар и сравнително нежен, действа доста агресивно. От всички скрабове на марката, този ми е най-любимият, тъй като резултатите от него са и най-големи.

Твърдият шампоан (в случая на Алверде)

В немския ДМ съм попадала на още една марка, която предлага шампоан под формата на сапун. Бях изключително скептична към действието на този специално. Като цяло не харесвам шампоаните на Алверде, защото косата ми иманужда от силно почистващ продукт, което никога не съм намирала сред шампоаните на марката.
Тъй като другия бранд ми беше непознат, а и бях решила да спра да третирам косата си с продукти със силикон, взех първоначално твърдия шампоан на Алверде с кокос. И... беше попадение от първия път. Изми косата ми чудесно и не я пресуши. Преди седмица си взех и другата версия, която е за нормална коса, тъй като кокосовият се води за суха (но на моята повече мазна в корените се отрази чудесно). Останах още по-доволна от този с мандарина обаче, тъй като с кокосия ми се налагаше да си мия коса на 2-3 дни, а сега спокойно издържам до 5! Твърдият шампоан се оказа страхотно попадение не само, защото е био продукт, без силикони, но и защото е абсолютно zero waste! Картонената опаковка се рециклира, а от самия шампоан не остава никаква следа. При миене на косата два пъти в седмицата, използвах предходното барче два месеца, като то остана в България и остана малко по-малко от половината. Което значи, че там имам за още поне 10тина измивания. За 5 евро - win отвсякъде.

****
Това са като цяло нещата, които открих през миналата година и които трайно намират своето място в моето ежедневие, без значение дали става дума за физическо или психическо измерение.
Наред с всичко това достигнах до много лични решения, които касаят личностното ми развитие и пълноценния ми живот, но са неща, които на този етап няма да споделям, защото самата аз не съм убедена, че ще успея да осъществя. Когато дойде моментът ще споделя и тях.
****
Вие може ли да назовете поне едно нещо, което се открили през последните 12 месеца, и което е улеснило живота ви?

Усмивки, 
Мери 💋💋💋

*Disclaimer: Постът съдържа продукти, които споменавам без знанието на марката. Всичко е закупенo с лични средства и никога не съм имала каквито и да е сътрудничества с някоя от марките.

2 коментара

 1. Не мога да коментирам тук и това е, интернет е срещу мен. Да видим сега ще стане ли :D https://www.aconsideredlife.co.uk/ - тази мацка за мен е зиро уейст/минимализъм гуру. Начинът ѝ на живот е много различен от моя и твоя, в доста аспекти за мен е прекалено крайна, но има прекрасни съвети за зиро уейст, минималистичен гардероб, грижа за кожата. И мисля, че хейтва Мари Кондо и нейните методи, което за мен е плюс :D
  Btw, the ordinary имат тоник с гликолова киселина на 1/3 от цената на пикси, ако решиш, че искаш да пробваш нещо ново в сферата на химическото ексфолиране :D

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. И аз имах проблем с коментирането в собствения си блог, идея си нямам какво се случва с коментарната секция. И Дискъса неми работеше... ужас някакъв. Нооо сега виждам твоя коментар хаха
   Всеки, който хейтва Мари Кондо веднага ми става симпатичен хаха Не знам защо отново стана модерна тази жена ...
   Ще разгледам блога, който ми споменаваш. Винаги съм в търсене на интересни блогове.

   Колкото до тоника на The Ordinary, бях си го купила. Но тъй като имах този на Пикси, реших другият да го пратя на едно любимо човече. За съжаление, колетът с подаръците изобщо не стигна до получателя си, благодарение на прекрасните БГ пощи пффффф! Но да, мисля да поръчам този на The Ordinary, когато ми свърши този. Обожавам вскеи един продукт на марката, който съм пробвала :))))

   Изтриване