How I edit my Instagram photos :: iOS apps

В последните няколко седмици постоянно получавам запитвания с кои програми обработвам снимките си за Инстаграм и след като на ден прекарвам по един час в отговори, реших че най-накрая е по-добре да напиша един пост в блога.
Всъщност няма да ви обяснявам как правя снимките и как се вдъхновявам, а ще ви покажа програмите, които използвам и накратко ще ви обясня кое за какво ми служи.Не мога да ви лъжа и ще ви кажа, че за мен Инстаграм е огромна краста. Прекарвам изключително много време в гледане на снимки, търся постоянно статии, в които се обяснява как се редактират снимки за там, опитвам се да направя нещо като Instagram theme, в което се дъня жестоко по всички параграфи. И всичко това правя не защото искам милиони последователи и крупни договори за реклама хахахха Правя го, защото ми доставя невероятно удоволствие да снимам и обработвам снимки. И докато преди години Инстаграм беше платформа за споделяне на мигове от ежедневието без филтри, без обработка, без нищо, то днес положението е коренно различно. Заедно с целия дигитален свят и тази социална медия се развива неописуемо бързо и понякога е много трудно да влезеш в крак с тенденциите. Но на мен ми е забавно и ми харесва да споделям с последователите си там красиви снимки.

Друг е въпросът, че понякога Инстаграм действа като заблуждаващо средство - животът там изглежда розов, безоблачен, окъпан в светлинките на led лампички. Хората показват само най-прекрасното, което могат. Което е напълно нормално. Макар това да е тема на друг разговор, моля имайте предвид, че Инстаграм представлява в повечето случаи 10-тина минути от ежедневието на хората. Сторитата, които са толкова популярни в момента, наистина не могат да покажат никога на 100% какъв е животът. Всеки има проблеми, всеки преодолява трудности, всеки среща предизвикателства. Но понякога, гледайки в Инстаграм можем да забравим това и съвсем лесно да се поддадем на по-мрачни мисли и чувства, дори завист. Не го правете! Ничий живот не е толкова по-хубав от вашия! ;)

След това кратко лирично отклонение, тооооолкова типично за мен, да преминем по същество.

С КАКВО СНИМАМ ЗА ИНСТАГРАМ
Много хора снимат за Инстаграм с професионална техника, осветление, декори. Планират фийда си със седмици напред, правят цели фотосесии, подготвят 200 снимки. С една дума - инвестират много пари и усилия за красивите си фийдове. В което няма нищо лошо! За много хора Инстаграм е начин за изкарване на парички и в съвременния свят, това е повече от прекрасно. Най-хубаво е да печелиш от нещо, което обичаш да правиш. Друг е въпросът, че много хора не го признават и някак "забравят" да посочат, че постовете им са спонсорирани.  Това вече е неприятно. Но разни хора, разни идеали.
Аз се придържам към по-традиционната методика - снимане чрез телефон. Нямам специално осветление, но пък купувам постоянно различни декорации за всеки сезон хахаха Луда работа!
До преди година използвах Sony Xperia XA, която има феноменална камера, неотстъпваща по нищо на тези на iPhone (до 6-ца хаха), но пуста любов към Apple - не мирясах, докато не се сдобих с iPhone 6s. Обожавам дизайна на всичко Apple-ско.
Та за снимките си винаги използвам телефона. Тук е мястото да кажа, че iPhone-ската камера има няколко скрити функции, които са адски полезни и за тях разбрах преди едва два месеца хахаах


  • При задържане на екрана в режим Снимане, може да стабилизирате фокуса и по този начин да създадете толкова харесвания от мен блърнат фон на заден план
  • При същото задържане на екрана, излиза опцията за изсветляване на снимката преди да направите самата снимка
Не забравяйте и винаги да почистите лещата на камерата, за по-добри снимки. Най-хубаво се чисти с гумичка за молив. Върши чудеса 😉

С КАКВИ ПРОГРАМИ ОБРАБОТВАМ


На скрийшота съм показала всички програми, които имам на телефона. Към настоящия момент обаче използвам само три. 
Бях голям фен на VSCO cam, която има много сладурски филтри, но за съжаление, разбира се, че най-хубавите са платени хаха След като смених операционната система на телефона, заложих за обработката на снимките на SnapSeed. Това е една от най-предпочитаните програми за обработка от повечето хора, които поддържат определена Инстаграм тема. Дава възможност за различни начини на обработка, като може да добавяте и надписи на снимките, без досадния рекламен слоган на самото приложение. За какво използвам SnapSeed?
Brightness
Contrast
Ambiance
Shadows
Structure
Sharpness

Oт функцията Looks избирам най-често филтърът Рор. Добавям и текст за авторски права на снимката, въпреки че в Инстаграм и Фейсбук каквото качиш, става собственост на двете социални мрежи....😤
Не говоря в детайли кое на колко настройвам, защото всеки път обработвам снимката по различен начин. Зависи от светлината, на която съм правила снимката.


Следващата програма, която използвам веднага след SnapSeed, е Afterlight. Тази програма се оказа някаква революционна хахаха Но аз я използвам само за едно - онзи надраскан филтър, за който ме питат всички. Благодарение на Йоанна и Сузи разбрах за него и оттогава се превърна в постоянно ползван хаха Освен това програмата има още десетки функции, като може да използвате и само нея за обработката на снимките си с горе посечените неща, но лично аз предпочитам за суровата обработка SnapSeed.
И двете програми са налични и за потребителите на Android, като съм почти сигурна, че и двете са безплатни.

Последната програма, която ползвам едва от вчера се казва Plotagraph+. Една от най-близките ми приятелки е част от екипа, който разработва програмата и тя ме открехна на нея. Програмата е за анимиране на снимки, като може да направите всяка снимка да се движи по начина, по който вие искате. 
Програмата е достъпна и за потребители на компютри, а вероятно от пролетта ще бъде разработена детайлно и за Андроид. Работата с нея е много пипкава и честно казано още не съм й свикнала. 
Това, което аз правя е да използвам функцията Mask (на колажа горе снимката вдясно), за да маркирам частта от снимката, която НЕ искам да се движи. С функцията Animate пък драсвам няколко мъничк стрелкички на мястото, което искам да се движи и проверявам какво съм сътворила. Ако не съм направила нищо, или снимката се движи цялостно, повтарям, докато се получи. хахах 
В момента, за лимитирано време, програмата е напълно безплатна за потребители на iOS, но трябва да я изтеглите през Apple Store, а не през App store. Когато отворите Apple Store, на заглавната страница малко по-долу имате линк, чрез който много лесно се случва цялата работа. Само трябва да следвате стъпките.

Единственият минус е, че при качване в Инстаграм, той автоматично смачва качеството на самата снимка, но ми обясниха, че това е от социалната мрежа, а не от програмата. Така че, трябва да се примиря с това хахаха Така или иначе нямам намерение всичките ми снимки да се движат, но е много як ефект и често бих го ползвала.

💫💫💫💫


Това са накратко програмите, които използвам за обработката на снимките си в Инстаграм. Ако нещо не ви е ясно или имате допълнителни въпроси - тук е мястото да питате. 
Ще се радвам и вие да споделите, ако имате различни трикчета за обработката на снимките си в Инстаграм. Sharing is caring 😋

Усмивки,
Мери 💋