Review :: Clinique CC Superdefence

Здравейтееее!
Въпреки нежеланието ми да правя ревю на един-единствен продукт, някои продукти просто настояват за такова. Такъв е СС кремът на Clinique, който използвам от няколко месеца и е крайно време да му посветя едно детайлно ревю, в което да опиша защо се превърна в заместител на ФДТ-ните и защо като цяло предпочитам по-леките оцветяващи кремове.

Ще започна всъщност с втората част. Защо спрях да нося ФДТ и преминах на по-леко покривни продукти, въпреки че обикновено с възрастта нещата са в обратен ред? Ако трябва да съм честна, никога не съм била огромен фен на фон дьо тените, тъй като колкото и леко покривни да са и дори и видимо да не стоят като маски, аз ги усещам като такива. Имало е няколко изключения, разбира се. Но в масовата си част този вид продукти усещам като плътен пласт върху лицето си и това усещане не ми е носило комфорт. Точно обратното.
С времето ползването на ФДТ (макар и в края на деня старателно почистен от лицето), доведе до влошаване на състоянието на кожата ми, в това число изсушаване на определени участъци, по-честа поява на пъпки и комедони. Усещах порите си наистина запушени, и почистването на черните точки беше наложително поне два пъти в седмицата (за справка - в последния месец съм почиствала порите си един път и по носа, където обикновено са най-много, в момента почти нямам!). Отделно в топлите месеци ползването на ФДТ допълнително създаваше дискомфорт, постоянно проверявах дали все още имам продукт по лицето (в повечето случаи, на места беше попил, на други - изтрил, и като цяло кожата не изглеждаше толкова перфектно, колкото при нанасянето на продукта и в двата часа след това).
В един момент, просто спрях да ползвам ФДТ-те, които имах, но тъй като все пак кожата ми не е идеална, имах нужда от заместител. След щателна проверка на наличните на пазара продукти - реших да се спра на любимата ми в последните две години марка - Clinique, като изборът ми се състоеше между ВВ и СС кремовете им. Някои от вас вероятно си спомнят, че дори ви разпитвах в ФБ страницата на блога, дали имате мнение за тези продукти. В интерес на истината мненията за СС крема бяха и "за" и "против", докато за ББ крема - нямаше нито едно негативно мнение. Аз обаче се спрях на варианта colour correcting (CC), защото тенът на кожата ми е неравномерен и на места имам дразнещи червенини, които сметнах, че този продукт ще пребори. Чинно си платих 30те евро и стисках палци при мен да даде добри резултати, а не обратното - както някои момичета със сходна на мен кожа споделиха.

За целите на този пост припомням отново вида и състоянието на кожата си: смесена, със силно омазняваща се Т-зона. Склонна към поява на пъпки и комедони (основно в периода преди и по време на цикъл), неравен тен, зачервявания в основата на носа, около ноздрите и по бузите. Широки пори, негладък релеф.


Clinique CC Superdefence 30 SPF

Наличието на слънцезащитен фактор беше също допълнително накланящо везните към този продукт обстоятелство. Сметнах, че за летните месеци би било страхотно. Цветът, на който се спрях от 3-те налични в магазина (мисля, че се предлага в общо 4 нюанса), е light - най-светлият. Бях се прицелила в medium, но когато го нанесох на опакото на ръката си, имаше брутална разлика от няколко тона, която вероятно щеше да личи от километри на лицето ми.
Затова и взех най-светлият, въпреки че моята кожа е по-маслинена, по-матова и определено най-светлите нюанси не са за мен.
На опакото на ръката ми отново имаше разлика - кремът стои с един тон по-тъмен цвят и по-розов оттенък. И въпреки това - го взех. С доза страх! Затова, мили дами, ако не сте се научили още - подобни продукти се ПРОБВАТ на лице, задължително преду покупка и консултантките са задължени да ви дадат тази възможност. Аз обаче (както винаги) нямах особено време за подобен лукс, и затова го грабнах и стиснах силно палци.
Стискането се оказа ефективно :D Когато се прибрах и нанесох СС крема (с бюти блендер, но не е задължително), след няколко минути той просто "заспа" на лицето ми. Първоначално стоеше малко по-тъмен, но след минутки буквално, се оксидира и цветът се адаптира към този на лицето ми. Нямаше никаква фрапираща разлика между врата, деколтето и самото лице (въпреки това, когато нанасям такива продукти, преливам и надолу към врата, за да не остава лицето като отрязано от останала част на тялото; още нещо, което всяка цена трябва да знае, но уви - често срещам по улиците такива, които не са наясно с този трик).Кремът се нанася невероятно лесно, без никакви усилия върху лицето - без значение дали ще използвате блендер, четка или просто пръстите си. Все пак е крем, често го нанасям само с пръсти. Формулата му е невероятно лека и въздушна, също толкова леко е и покритието му. Застава като втора кожа върху лицето и не се усеща изобщо, че има нещо. Няма и следа от дискомфорта на ФДТ-а, не усещам и порите си запушени.
Това, което ме впечатли е как наистина формулата се нагажда върху лицето и само след минутка кожата има изравнен тен, червенините са туширани, порите са заличени. Нещо, което иначе НЕ постигам с ФДТ с леко покритие. Сега, не очаквайте чудеса - ако имате белези от акне, големи пъпки и неравности по кожата - този крем няма да ги заличи. Това не е продукт за хора с проблемна кожа. Аз смятам, че моята без да е перфектна, не е и крайно лоша, за щастие, и заради тази причина, СС кремът като покритие ми е идеален. Ако имам по-големи пъпки, нанасям преди него коректор, с който да ги прикрия.
Кожата изглежда супер radiant, много свежа и дори подмладена. Ползвам го с удоволствие дори в най-горещите дни, защото просто не усещам покритието му и нямам страх, че ще стана на петна.

Четох мнения, че изсушавал кожата, но при мен лично подобен "ефект" няма. В интерес на истината сухите участъци от лицето ми не са допълнително пресушени по време или след този крем. Дори напротив - имам усещането, че действа и като обикновен предпазващ крем и състоянието на кожата ми не се е влошило.
Тъй като Т-зоната е основният проблем, когато използвам ФДТ или ББ крем или СС крем, както в случая - използвам и допълнителни средства за туширане на лъщенето (повече прочетете ТУК). За да съм обаче напълно обективна, носих няколко дни СС крема, без да слагам допълнителни продукти в Т-зоната, единствено и само дневният ми хидратиращ крем, без който и един ден не мога да изкарам хаха. И да, Т-зоната лъсна след няколко часа. Това, което ми направи приятно впечатление беше обаче, че въпреки лъщенето, тенът остана равномерен, което значи, че оцветяващата част от крема не се е изтрила.
Понякога следобед, когато си полягам с Лора и заспивам без да искам, не махам грима си и в тези случаи отново забелязвам, че въпреки търкането във възглавницата, няма съществено изменение в покритието.

Опаковката е сравнително удобна, смятам, че е пригодена продуктът да се използа до последната капка, но единственият й недостатък е, че не може да се види колко от него е изхабен. Ползвам го от 4-5 месеца, не всекидневно, но поне 3-4 пъти в седмицата и на външен вид, тубичката изглежда недокосната. В интерес на истината кремът е супер икономичен, защото използвам много малко количество - буквално колкото две грахови зърна за цялото лице. Обичам да го нанасям с мокър бюти блендер, за да избегна натрупването на продукт, но дори и нанесен само с пръсти, не стои гротескно.

Дали си заслужава цената? 
За мен определено - ДА! СС кремът на Clinique се превърна в must have за мен и заради икономичността му и резултатите, които постигам, цената е напълно оправдана.
Hint: в enzo.bg(случайно видях, нямам никакви взаимоотношения със сайта,линкът е за Ваше улеснение и не печеля пари, ако цъкнете на него) цената на крема е 50 лева, аз го купих за 30 евро в Германия.

Вие използвали ли сте този продукт на Clinique? Или подобен продукт на друга марка, който бихте препоръчали? Оставете ми коментар :)

Усмивки,
Мери 💋