Mood boosters или какво оправя настроението ми

И преди съм говорила по темата за депресията, тревогата, тягостното чувство, което изпитвам в определени моменти от ежедневието си. За съжаление, такива настроения, клонящи към крайно отрицателни емоции се проявяват в живота на всеки, но и всеки от нас си има своите начини да ги тушира.
Реших да ви покажа кои са моите mood boosters (просто ми харесва как звучи на английски хаха), които действат безотказно, когато имам нужда се усмихна.
ABBA и Mamma mia 
Фен съм на ABBA от години, но не мога да си обясня точно какъв е този заряд в музиката им (дори в по-бавните песни), който кара душата ми да танцува. Още началните акорди на всяка тяхна песен са в състояние да лепнат усмивка на лицето ми.
Тези от вас, които ме познават или четат блога ми повече време, знаят, че Queen е любимата ми група, а гласът на Фреди е любимото ми нещо, но, честно казано, те не попадат в категория mood booster. Това е, защото музиката на Queen слушам по всякакви поводи, по всяко време и е способна да ме накара дори да се разплача. Така, че не лекува депресии, но помага да изгоня емоциите, ако ще и да е под формата на сълзи.
Но да се върнем на ABBA. Дискът с най-добрите им песни стои винаги наблизо, а когато преди няколко дни го пуснах и на Лори, с изненада и удоволствие установих, че и на нея действа по същия начин - веднага започна да танцува и да се усмихва. Тя по принцип е адски усмихнато дете, но определено тази музика влияе и на нея положително.
Тук добавям и филма Mamma mia, който съм сигурна, че всички са гледали! Страхотен! Не просто разтоварващ, но и зареждащ. Гледала съм го десетки пъти и всеки път го гледам с удоволствие. Не може да се кажа, че ми е любимият филм, защото мисля, че нямам такъв, но определено попада в категорията най-харесваните. Все пак Пиърс Броснан 😍, Колин Фърт 😍😍, Доминик Купър, Мерил Стрийп, море, сватба, слънце, ABBA - просто абсолютен кеф!

Сайтове за домашен интериор
Мислех надълго и на широко да ви обяснявам за любимите си сайтове за домашен интериор, но засега ще се задоволя само с вметка тук. Не съм специалист, не разбирам нищо от вътрешен дизайн, но да гледам и да черпя идеи от такива сайтове е винаги добре изгубено прекарано време. След Пинтерест, това са сайтовете, в които наистина мога да прекарам часове. особено любими са ми постовете Before/After и Ikea Hacks, тъй като вкъщи, както вече споменах (цък) е пълно с мебели от Икеа и няма нищо по-хубаво от това да ги освежиш и най-вече да ги направиш уникални, като добавиш нещичко от себе си. Засега ми се получи само с една маса, но стана сууупер 😝
Най-любимият ми сайт в Apartment Therapy, който силно ви препоръчвам - има огромно разнообразие от теми и статии - от рециклиране, през decluttering, обзавеждане и прочее.

Шопинг терапия
Такааа, тук стигаме до нещо, което е доказан лек срещу депресивни състояния, но го споменавам и поради още една причина. Малко хора ще ви кажат, че шопинг терапията лесно, да не кажа неусетно, преминава в шопинг мания, което е вече чисто болестно състояние. Невъзможността да стоиш далеч от магазини или по-скоро да влезеш в магазин и да не купиш нищо, е толкова болест, колкото и грипът. Преди няколко месеца установих, че откакто съм в Германия и то най-вече в последната година, в която преживях следродилна депресия, пазаруването се беше превърнало за мен в начин на съществуване. Стигаше се до там, че със съпруга ми всяка събота и неделя си търсехме отворени магазини и различни оправдания, за да си купим поредното излишно нещо. Състоянието ни беше много тежко, признавам си открито.
Беше много трудно да преодолеем това състояние, и трябва да призная, че и до днес ми е адски трудно да вляза в магазин и да не си купя нещо, а просто да разглеждам. Но лечението на този феномен изисква време, търпение и много твърда решителност. Засега се справям 50:50 хаха В моменти на наистина дълбока депресия, просто не мога да устоя. Добрата новина - вместо козметика, купувам предимно играчки. Лошата - нужна ми е втора стая за Лора 😂😂😂


Разходка
Независимо какво е времето навън (споделяла съм, че тук много рядко е слънчево), разходките навън остават предпочитан начин (не само от мен, предполагам) за подобряване на настроението. Чистият или не толкова чистият въздух действат безотказно. А когато прибавиш към малката разходка и някакъв смисъл - като фотосесия на детето сред природата, пикник или бране на горски букети, настроението се повишава още повече.


Хубава книга (добре де, Хари Потър)
Още един невероятно бърз начин, за да оправя настроението си - Хари! За предпочитане книгите. Да се потопиш в един толкова магически свят, в който си отраснал, макар и само в главата си и на хартия, е невероятно емоция, която няма как да не оправи настроението ти. Не казвам, че действа при всички. Вероятно има такива, които не харесват книгите (никога няма да ги разбера хахахаа), но определено за тези от нас, които сме отрасли с Хари, Рон и Хърмаяни, книгите ще си останат вечен пристан, на който да намираме спокойствие. Не съм ли права?


Да се погрижа за себе си
Разбира се, че няма нищо по-хубаво от това да обърнеш малко време на себе си. Да си направиш маска, да отидеш на фризьор или да се боядисаш сама; да смениш дори цвета на косата, да се лакираш, да се гримираш, да облечеш онази рокля, която си купи и каза, че е само за специални поводи. Ами не е ли специален повод, че си жив и здрав? Тогава какво чакаш 💛


Чистене (+ хвърляне)
Това е може би любимият ми метод. В 20-те си години не бях от най-подредените хора на света, да не кажа, че мразех да чистя, да подреждам, да пера и прочее домакински дейности. Живеех сама с Кари, на нея не й пукаше колко е разхвърляно и мръсно вкъщи, стига да можеше да спи върху леглото ми хахаха
С наближаването на 30-те ми и когато заживях със съпруга ми (преди да се оженим, разбира се) изведнъж домакинята в мен се обади. А след раждането на Лора положението стана направо лудо. Просто се побърквам, ако видя мръсна чиния или разпиляни играчки. Няма да споменавам чорапите и мръсните дрехи, които понякога намирам на всевъзможни места (последно намерих 3 чифта мръсни чорапи зад възглавниците на дивана аахахаххахаа)
Чистенето всъщност се оказва невероятно отпускащ процес, а хвърлянето на излишното и това, което вече не ти носи удоволствие, е просто пиршество за душата 🙋


💛💛💛


Кои са вашите методи да подобрите настроението си? Какво ви кара да се чувствате добре и пълноценни?
Споделете в коментарите.

Усмивки,
Мери 💋