Животът е страхотен :: Personal

Преди няколко дни в snapchat едно момиченце (все пак изглежда на не повече от 10-12 години) ми каза: "Животът ти е страхотен!" В комплимента, който тя ми направи, усетих обаче и лека нотка на разочарование от нейния живот, лека нотка на завист за моя живот и това дълбоко ми повлия. Прекарах последните 5 дни без да влизам във Фейсбук, без да отварям Инстаграм, без да изобщо да се сетя да туитна, ей така, защото нямам какво да правя. Прекарах последните няколко дни в доста дълбока депресия, без да знам на какво се дължи. Когато обаче се замислих - осъзнах. В депресия съм от много време и не, защото прекарвам дните си в интернет, а просто защото буксувам на едно място прекалено дълго време. Дълго натрупваното разочарование от този факт, заедно с нелеките три месеца след раждането на Лора, доведоха до това да изпадна в една апатия, която дори в момента продължава, но виждам светлина в края на тунела. Започвам да изплувам.


Напоследък все ме влече да пиша на дълбоко философски теми в блога и на няколко пъти, трябва да призная, писах изключително депресиращи постове, в които изливах душата си. След това ги изтривах. Не можех да си позволя, аз, която иначе винаги се усмихва, да пусна нещо в блога, което да ви натовари емоционално, но в негативния смисъл на думата. И ето, че днес сядам да напиша един пост, който всъщност няма нищо общо с депресията, а напротив - искам да ви кажа, че животът е прекрасен, животът е страхотен, ВЪПРЕКИ всичко.


Животът обаче не е страхотен, защото съм пуснала красива снимка на сутрешното си кафе в понеделник (деня, който всички мразят), заобиколено от цветя, интересно списание или шикозно червило, споделяйки, че смятам да мързелувам, докато вие се борите да отидете на работа с градския транспорт (ПС: Който има малко дете, знае, че мързелът е един много красив блян). Животът не е страхотен, защото съм ви показала снимка от нашата ваканция. Животът не е страхотен, защото живея в тази така "мечтана" чужбина (повярвайте ми - това не е толкова лесно, колкото изглежда отстрани). Животът не е страхотен, защото ви се снимам винаги усмихната. Животът не е страхотен, защото съм си купила поредното червило (май станаха около 70 в колекцията ми... ОМГ!, имам проблем!).
Животът МИ не е страхотен, защото така го виждате в социалните мрежи.

И аз съм човек! Имам своите проблеми, своите тревоги, своите моменти, в които пропадам и не виждам надежда да изплувам. И то доста по-често, отколкото може да си представите. НО какво ще спечеля, ако ви покажа как плача? Какво ще спечеля, ако ви кажа, че и аз, като всеки средностатистически българин се боря с туй жУвотно, наречено живот? Какво ще спечеля, ако споделя с вас най-тежките мигове, през които преминавам? Няма да спечеля нищо! Защото от това да сееш негативизъм, никой нищо не е спечелил. Това е причината да продължавам да се усмихвам от социалните мрежи. Само, че в последните месеци усмивката ми в живота се загуби.

Но днес се събудих и нещо ме удари по главата! Удари ме мисълта, че ЖИВОТЪТ Е СТРАХОТЕН, защото тази сутрин се събудих! Защото отворих очи и осъзнах, че имам този живот. Животът е страхотен, защото от детската кошарка се чуваше щастливият глас на моята дъщеря, която тепърва ще расте в един свят, който искам да е най-прекрасният за нея. Животът е страхотен, защото от лявата ми страна, се пробуди голямата ми любов и се приготви за работа, но не и преди да ме гушне и да ми каже колко много ме обича. Животът е страхотен, защото в момента сме тук и го живеем.
Прекалено често, забързани в това скапано еднообразно ежедневие, забравяме тези малки моменти, които правят живота ни страхотен. Прекалено често се вглъбяваме в проблемите и мислим повече затова как да платим тока и водата, какво да купим за вечеря и прекалено често се тревожим за неща, които още не са се случили и вероятно няма и да се случат.
И прекалено често от съзнанието ни бяга именно мисълта, че животът е страхотен, защото сме живи и можем да се наслаждаваме на изгревите или залезите, на слънцето, на дъжда, на снега. Че можем да усетим вкуса на кафето или да се заплачем при първата среща с нашето дете. Животът е страхотен, защото сме тук и изживяваме всички тези емоции. Животът е страхотен, защото го виждаме, чуваме, усещаме.

Така, че мили момичета (а защо не и момчета), ДА, ЖИВОТЪТ НА ВСЕКИ ЕДИН ОТ НАС Е СТРАХОТЕН. Без значение на каква възраст си, каква вяра изповядваш, без значение от цвета на кожата ти; без значение дали днес е последният срок за вноската по ипотеката, а ти се чудиш откъде да намериш пари; без значение, че свъсената бабка в рейса те е погледнала на криво, защото й пречиш с това, че изобщо те има; без значение, че леличката от някоя общинска администрация ти се е скарала, че й прекъсваш кафепиенето и нищоправенето с желанието да си платиш данъците; без значение, че съседът ти ти мърмори, че кучето ти лае; без значение, че има задръстване по пътя за работата или че рейсът е претъпкан с миризливи хора. Всичко това са дребни неща, които просто съпътстват житейския ни път и ние трябва да ги посрещнем като едни леки предизвикателства, без които не може. Защото всички сме се запътили към едно място и ако сега не осъзнаем какво предимство е да сме тук, да сме здрави и да живеем, то тогава ще стигнем до това място разочаровани.

Затова, мили момичета (а защо не и момчета), искам да ви пожелая само да бъдете здрави!Защото всичко останало вече го имате и имате милиони поводи да се усмихнете!
Усмихнете се, когато отидете в банката да си платите ипотеката, защото това значи, че имате собствено жилище. Усмихнете се, когато бабата в рейса ви погледне накриво, може би никой не й се усмихва и затова тя е вечно сърдита. Усмихнете се, когато леличката с кафето започне да ви се кара, тя не е виновна, че работи за 400 лева. Усмихнете се, когато съседът ви мърмори и му пожелайте красив ден. Усмихнете се, докато чакате в задръстването, пуснете си любимата песен и пейте с цяло гърло. Усмихнете се на миризливите хора в рейса, защото... ами, защото имате сетивата да ги усетите! Усмихнете се, защото днес сте се събудили и защото днешният ден ви предлага възможността да мечтаете и да се опитате да сбъднете мечтите си. Усмихнете се, защото днешният ден е този, който има най-голямо значение и само от вас зависи дали ще е най-хубавият. А всеки ден, може да е най-хубавият!

PS: Повторенията на една и съща фраза в този пост е
 напълно умишлена и не е породена от неспособността 
ми да измислям различни прилагателни :D

Целувки, 
Мери