October - Breast cancer awareness month

Здравейте, момичета.
Все по-редки стават проявите ми в блога, но обещавам да не го изоставям. Просто очаквайте богато разнообразие от теми, които най-вероятно ще включват и "Как да сменим памперс - аматьори edition", "Кой крем е най-подходящ за подсечено дупе"  (не, все още няма повод за празнуване, но скооооро!), но сред тях все пак ще се появи и някое друго червилце. Обещавам! :)))))


Днес обаче ми се иска да обърна внимание на една друга тема, която и миналата година засегнах в блога, но направих тогава грешката да я обвържа с раздаването на подаръци. Вярвах, че по този начин ще обърна повече внимание на дамите върху един проблем, който изисква наистина по-задълбочен поглед. Но козметиката, която подарявах тогава беше явно по-примамливата част от поста ми и поради тази причина не вярвам, че основното послание стигна до много дами. Особено до по-малките младите.

А това е тема, на която много държа и затова си позволявам и тази година да й обърна повече внимание, като този път нямам намерение да ви прикотквам да четете чрез обещания за розови подаръци.
Ще се радвам, ако прочетете този пост, запомните поне малко от него и най-вече - отидете на профилактичен преглед.
Съзнавам, че темата вероятно ще попадне под поредния обстрел - колко било опасно да се прави мамалогичен преглед и прочее. Но тук аз споделям отново личната си история и твърдо и отговорно заявявам, че ракът на гърдата няма възраст. Но можем да го спрем. Моля ви, преди да се хвърлите да коментирате, да прочетете внимателно всеки ред! :)

STORY: Бях на 14, когато при къпане напипах наподобяващо топче образувание в дясната си гърда. Първоначално не му обърнах кой знае какво внимание. Беше ми някак дори забавно да си играя с него в буквалния смисъл на думата, защото при допир, то "бягаше". Две седмици, след като го напипах обаче, не на шега се стреснах, защото осъзнах, че "топчето" беше порастнало. И то осезаемо. Идея си нямах какво може да бъде това. Бях прекалено малка, за да се интересувам от тези теми и затова директно отидох при майка ми. Наблюдавах как се смени цветът на лицето й, когато напипа "топчето". Следващата стъпка беше да се обадим на баща ми, който е лекар и директно да отидем в болница. В случая тогавашната Тина Киркова, днес Св. София. Прегледът показа натрупване на мастно образувание, което докторите (за мое щастие) определиха като доброкачествен тумор. Още на същия ден бях вкарана в операционна и за мое най-голямо учудване, бяха извадени две (!!!) мастни топчета (по-известни с медицинското название фиброаденом), приличащи повече на разкашкано тесто за хляб. Ама и аз едно сравнение направих :D Но факт - двете бучки представляваха мека, разкашкана, лигава, слузеста маса и не мисля, че някога ще забравя как изглеждаха.
След операцията ми беше строго препоръчано да ходя всяка година на мамолог, който да следи гърдите ми с цел превенция. Днес мога да се похваля с факта, че освен външния белег, който остана на гърдата ми, отвътре няма индикации, че някога ми е правена операция. Това са думи на мамолог, при който бях за последно миналата година.

МАЛКО ФАКТИ:
Тъй като съществува мнението, че мамографският преглед е опасен и не се препоръчва при млади дами и кърмачки, например, ми иска да уточня, че НЕ ви пращам на мамография! Мамолог се специалистът, който извършва прегледите за рак на гърдата, но това не означава, че непременно трябва да ви подложи на радиационното влияние на ренгена. И въпреки, че дозата радиоактивни лъчи при изследване за рак на гърдата е равна на тази, с която ви облъчват при снимка на зъби и е в пъти по-малка от тази при пътуване със самолет, мамографията се препоръчва най-вече за дами над 50 години, когато вече трябва да се прави наистина редовно.
В останалите случаи освен физически преглед (чрез напипване), включва ехография, която е напълно безопасна за дамите, а и при неналичие на бучки в гърдите при допир, дори не е задължително да се прави.

КОГА ДА СИ ПРАВИМ ПРЕГЛЕДИ:
Световната практика доказва, че ракът на гърдата е най-рисков при жени над 35 години, като достига пика си при дами на възраст между 60 и 64 години. Затова се смята, че след навършване на 35-годишна възраст, жените трябва да се подлагат редовно на прегледи при мамолог.
Въпреки това има някои фактори, които налагат ПО-РАННО започване на прегледите:


  • при наличие на фамилна обременност
  • ако сте решили да направите козметична корекция на гърдите си
  • ако забележите странни изтечения от гърдите, които нямат нищо общо с кърмене
  • ако сте родили първото си дете след 30-годишна възраст
  • ако приемате противозачатъчни над 10 години
  • ако имате наднормено тегло
  • ако менструацията ви е настъпила прекалено рано (под 9-10годишна възраст) или прекалено късно (след 16-годишна възраст)
*Всичко това не значи, че сте болна, а че 
не трябва да пренебрегвате собственото си здраве!!!
СУХАТА СТАТИСТИКА
Ракът на гърдата е второто най-често раково заболяване, водещо до смърт в световен мащаб. Годишно в България около 3000 жени са диагностицирани със заболяването, като те са наистина много малка част в сравнение със световната статистика - над един милион жени годишно.
При ранно диагностициране, ракът на гърдата има 97% шанс за пълно премахване. За съжаление, в България едва в 14% от случаите заболяването се открива в ранен стадий, докато в Западна Европа и Съединените щати това се случва при над 50% от жените.

БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ПРЕЗ 2015 година:
Тази година девет болници в София и Варна се включват в кампанията за превенция на рак на гърдата, чрез безплатни прегледи и консултации:

Участващите болници са Военномедицинска академия-София, университетската болница “Света Марина“-Варна, Специализираната болница за активно лечение по онкология – София, Александровска болница, УМБАЛ “Св. Анна“-София, Първа МБАЛ-София, Четвърта МБАЛ-София и Пета МБАЛ-София. Графикът за провеждане на прегледите ще бъде наличен на интернет-страниците на лечебните заведения, където ще бъдат оставени и телефони за записване.

KАТО ЗАКЛЮЧЕНИЕ:
Мили дами, които четете този пост, в никакъв случай той не е с цел да ви изплаши или да ви втълпи, че имате рак на гърдата! Целта му е да ви информира и да ви накара да се замислите колко е важна превенцията. Дори не конкректно в този случай, а като цяло! Всички знаем максимата, която се прокламира от филмите, че положителното мислене при диагностициране с рак, без значение какъв, е много важно за излекуването на човека.
Аз ще разширя тази максима, като ви кажа (и съм напълно убедена в това), че 90% от проблемите, с които се сблъскваме в ежедневието ни, са породени от негативното ни мислене. Вярвам в силата на позитивното такова, без значение дали се отнася за болести или за желанието ни денят да е хубав и усмихнат. Вярвам, че позитивно мислещите хора са щастливи хора, които привличат позитивни емоции!
Затова единственото, за което ви моля е да бъдете позитивни и усмихнати, защото толкова малко е нужно на един човек, за да бъде всеки ден прекрасен! Да, всеки от нас се сблъсква с какви ли не проблеми в ежедневието си, но истината е, че това са малки предизвикателства, на които не трябва да гледаме като на животозастрашаващи, а трябва да преодолеем чрез положителното си мислене, защото те ни учат на много.

Вероятно много неща по темата останаха неказани, наистина тя е доста широка и подлежи на подробни дискусии! Ще се радвам, ако създадем такива под този пост.
Не искам да твърдя, че съм специалист по темата, защото това не е така. Но тези от вас, които ме следят редовно, знаят, че обичам да говоря/пиша с прости думи от 1 лице, ед.ч., т.е. - в този пост, това съм аз и споделям моя опит! Ако имате какво да попитате или допълните, моля направете го, без да се замисляте! Важно е по такива теми да има широко обсъждане, а не просто да декларираме, че ще пътуваме за Сингапур за 4 месеца, макар че миналата година и аз се включих в тази спам-вълна :D 


**При написването на този пост се ръководех 
от собствените си знания по темата, трупани в 
последните 16 години от разговори с лекари. 
Също така съм ползвала статистически данни
от сайтовете nmgenomix.bg и SafeSex.bg
***Този пост НЕ Е спонсориран от никоя
козметична, хранителна или каквото и да е компания!
Идеята за него е изцяло моя!


STAY POSITIVE!