Лунна пътека във водата | Ревю


Здравейте, Берита.
Никога не започвам постовете си с цитати, но някак ми се стори готино специално в този пост, да концентрирам вниманието ви от самото начало. Всъщност това ще е пост, в който цитатите ще преобладават #sorrynotsorry


*Как можем да се грижим за здравето си, ако не изграждаме
фундаменталното отношение на любов и уважение
към собственото си тяло и към различните сезони в живота на жената? 
Истината е, че отдавна планирам ревю на тази книга, защото тя ме впечатли още с първите си редове и още тогава си казах: "Това трябва да влезе в блога". *професионално изкривяване хахаха*
Първо, искам да отбележа, че не съм от хората, които следват 100% здравословен, природосъобразен, зелен живот. Напротив, обичам да си угаждам, да се наслаждавам на това, което животът ни предлага, защото - хей, живеем един път, нека го правим както искаме, пък ако ще да е грешно :) Ще попитате - какво пък има връзка това с една книга за традиционна китайска медицина?

Ами това, че всъщност тя само на пръв поглед книгата представлява прекрасно описание на китайските традиционни лечебни методи като по-добрата алтернатива на модерната западна медицина, но реално книгата влияе на много по-дълбоко ниво. Тя стига до душата, стараейки се да я промени, за да ни научи, че грижата за тялото започва от духа.

Така, че това не е просто поредната книга за китайската традиционна медицина, не е и книга тип "самоучител" и не е книга за "самопомощ". Тази книга има много по-дълбок смисъл и е написала от специалист не само по китайска традиционна медицина, но и блестящ хирург!

*Традиционната китайска медицина не само лекува болестите,
тя се стреми към живот с повече равновесие, себеосъзнаване и жизненост

Всъщност "Лунна пътека във водата" проследява няколко етапа (сезона) от живота на всяка жена, като се започва от нейното съзряване (пубертет), от настъпването на промените в живота на една млада дама с появята на месечния цикъл (т. нар. "Небесна вода"); преминава през етапа на зачеване, бременност и раждане, където голямо внимание е отделено на жените, които имат репродуктивни проблеми; говори за секса открито и без задръжки; разглежда всеки аспект на бременността, като фиксира най-важните неща за това да родим едно здраво бебче и завършва с преминаването на жената през последния етап от развитието й - менопаузата. Учи как да се предотвратим болестите и да забавим процеса на стареене на организма.
Признавам си, че все още не съм прочела частта за менопаузата, защото много "небесна вода" има да изтече дотогава хахаха Но книгата е от тези, които редовно може да прелиствате, когато нещо ви терзае.
Тя е практическа - има описани най-различни методи за справяне с проблемите на женския организъм във всеки етап от живота, но и разказва истинските истории на жени, потърсили помощта на авторката д-р Сяолан Джао /която за мое съжаление специализира чак в Канада/. 

*Болестта е изява на човека като цяло (тяло, ум и дух) по отношение на средата
Напълно на разбираем език в книгата са описани връзките на всеки човешки орган със здравето и това, което трябва да правим, когато имаме определени проблеми. Наред с това има множество здравословни рецепти, чрез които да си спестим болезнения цикъл или да увеличим шансовете за забременяване, как да се предпазим от вирусите и как да засилим сексуалната енергия. На практика - книгата показва, че невъзможни неща няма, а мисленето и правилната грижа за тялото са от основно значение. 

Какво мисля за книгата?
Честно казано, тази книга много промени мисленето ми. Отвори нов свят пред мен, който вероятно за много други хора съществува отдавна, но не и за мен. И не, не изповядвам задължително, че традиционната китайска медицина е Светая Светих, но определено гледам на нещата по друг начин. Преди да се набухам с антибиотици заради поредния вирус, който ме удря в гърлото (винаги! без изключени), отивам до магазина и купувам корен джинджифил. Имам силни менструални болки? - никакви хапчета, просто се връщам към книгата и чета за алтернативи. И знаете ли - може би е просто плацебо ефект, но действа. 
Книгата се чете на всичкото отгоре супер лесно, защото е написана по интересен начин и историите на дамите, разказани в нея, са ярко доказателство, че методите на д-р Сяолан Джао действат :)
Е, винагин има едно НО - дали това не е поредната, решена да забогатее китайка, която просто сяда и с помощта на професионален писател, написва тази книга? Много вероятно! :) Не съм се ровила да търся коя е и каква е, но докато книгата има осезаем ефект върху мен и върху начина ми на мислене, смятам, че напълно си заслужава да я притежавате и да я попреглеждате от време на време :)


Ще завърша така, както и д-р Джао завършва книгата: 
"Да си възвърнем властта над нашето благополучие и да го превърнем в приоритет! По силите ни е да възстановим здравето си, да се научим да се ценим, такива каквито сме, и да поднесем себе си в дар на света!"

Много ще се радвам, ако сте я чели и споделите и вашето мнение. Винаги ми е интересно да чета коментарите ви, нищо че напоследък не отговарям много много :)♥stay POSITIVE ♥