A TRIP TO: Saarburg, Germany

Здравейте :)))
Днес ми се иска да споделя с вас малко снимки от една страхотна пролетна разходка из едно живописно и красиво градче в Германия - Saarburg. На български първата му буква се произнася като нещо средно между с и з, затова ще го пиша на немски :)))
Бяхме там миналия уикенд, като част от подновените ни екскурзии из областта, в която живеем с цел: Опознай "родината", за да я обикнеш хахахах

Истината е, че това е втората ми разходка до градчето, но този път успях да стигна до сърцето му и да открия нови красоти, които го издигнаха много в очите ми. И определено, ако имате път към немско-люксебургската граница, трябва да се отбиете до градчето. 

Малко исторически факти за него, преди да ви споделя моите лични впечатления :)

Градчето с популация от около 7000 жители, се намира на границата на Германия с Люксембург и Франция, разположено от двете страни на една от най-големите реки в дистрикта Райланд Пфалц - Саар. Началото на градчето е поставено от люксембургския граф Сийгфрид през 946 година, когато полага основните на почти разрушения днес свой замък там. 

За град е обявен чак през 1291 година
, а от 2003 година насам е единственият град в Германия, в който се правят бронзови камбани :)
След края на Втората световна война в продължение на две години е бил под Люксембургска окупация, а по-късно и под Френска. В самата Франция също има град с това име, който е разположен на река Мозел, в която се влива Саар.

Инфото е от Wikipedia*

Сега ми позволете аз да направя тура из града, както аз си го представям и както аз мога! Без да се обвързвам с история, културни забележителности и прочее :)

Welcome to Saarburg!

Красиво, живописно място, обградено от една страна от склонове с хиляди лозя (районът е изключително известен с прекрасното си вино). Макар да не е много населено, е винаги пълно с туристи заради останалата малка част от замъка на люксембургския граф, която представлява самотно издигаща се кула (точно като на Рапунцел) на върха на най-високия склон в града. Около кулата е реставрирана разкошна тереса, която открива гледка към реката от една страна, към града от втора и към лозята от трета. При слънчево време, гледката е просто зашеметяваща, и сякаш гледаш от Еверест, без изобщо самият склон да е много висок. 
До кулата се стига по два пътя, от двете страни на склона, като можете да се качите от единия и да слезете от другия, който всъщност ще ви доведе до невероятна красота, вплетена в сърцето на града.

По тясна, роматична пешеходна алея покрай реката, само няколко завоя ви делят от неописуема гледка. Вървейки по чакълеста пътечка, с триетажни красиви къщи от двете страни, чуваш грохота на сякаш огромен водопад! Още един завой и нетърпението да го видиш нараства все повече! И тогава оставаш с отворена уста!

Озовал си се в друг град! Празните малки улички, където се спряхме да пием кафе и да хапнем мелба, нямаха нищо общо с десетките малки заведения във френския стил, наизвадили маси и столчета покрай живописен канал в стил Венеция, където са насядали хиляди хора! Буквално!
Самият канал плавно прелива в красив водопад на няколко нива, който приключва с няколко водни мелничарски колела, част от стара мелница, сега превърната в Музей на Мелничаря! 

Чувството да се разхождаш по малките тесни улички в мнооого френски стил с разкошни къщи, окичени с пролетни цветя, е просто страхотно. Виждаш как римски орнаменти (районът е бил северна граница на Римската империя) се сместват със стари кирпичени къщи, така характерни за бореща се за Освобождение България. Но къщите са реновирани, оцветени, украсени! Няма да видите олющена стена или килната настрани керемида. Всичко е чисто, изящно, красиво, романтично!
В града освен да се разхождате, нямате голям избор от забавления, но задължително трябва да хапнете сладоледни спагети или свежа салата в глинени съдове в някое от многобройните ресторантчета, в които ще ви разберат и на немски, и на френски и на английски :)))

ГЛЕДКА КЪМ ГРАДА :)

Надявам се, краткото пътешествие да ви е харесало, защото подготвям и една визита в друго китно градче - във Франция, което обаче повече прилича на немски град ;) Изобщо националностите в нашия район се смесват, преплитат и взимат най-доброто една от друга, за да се превърнат в страхотна дестинация за туризъм :)
post signature

24 коментара

 1. Анонимен12/3/14 11:38

  Приказно място! :-)

  ОтговорИзтриване
 2. Много красиво, наистина приказно!

  ОтговорИзтриване
 3. Mного съжалявам, че съм толкова далеч, но мисля че това е чудесен повод да ти гостувам и да хапна салатка в глинен салад :D. Шегата настрана, просто е неописуемо прекрасно - снимките, атмосферата, духът. Аз като бивша списваща туристическа рубрика сега съжалявам, че не съм прочела по-рано за това прекрасно кътче. Но ти благодаря за великолепния пост, снимки, настроение. Получило се с страхотно - всичко!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Помислих, че съм написала салад и щях да си ударя главата в стената хаахахаха Благодаря много, а зза посещението - винаги може да се уреди :))))

   Изтриване
 4. Страхотно е!Много красиво!Останаха ми очите!

  ОтговорИзтриване
 5. Определено че заинтригува и дано успея някога да го посетя :)

  ОтговорИзтриване
 6. Прекрасно местенце, благородно ти завиждам :) Очаквам с нетърпение снимки, от още такива местенца. :)

  ОтговорИзтриване
 7. Хахахахахаха, сега чак си виждам грешката и то след като прочетох твоя отговор и се зачудих за какво всъщност говориш :D И много се смях, с глас!!! Ама явно много ми се е ядяло, особено като чета такива неща по следобедно време, когато огладнявам :D

  ОтговорИзтриване
 8. Прекрасно изглежда! Със сигурност на живо е още по-готино :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. О, да :))) НА живо всичко е много по-прекрасно :)

   Изтриване
 9. Прекрасни снимки!
  Много обичам такива постовееееееее! <3

  ОтговорИзтриване
 10. Ех, че приятно! Само да поддържаха така и нашите малки, живописни градчета...

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Да, и мен много ме е яд, защото в България има уникални места, но никой чужденец няма да ги види, защото до там се стига през ровове в асфалта, през шипки и разни кореняци, а сами места са порутени :(((

   Изтриване
 11. Вълшебно място наистина! <3
  И прекрасни снимки! Поздравления за фотографа. ;)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. хихихи, благодаря <3 Двама сме, но само последните две снимки не са мои :D

   Изтриване