A TRIP TO: Metz, France


Здравейте, прекрасни :) Пролетта се разрази със страшна сила, а аз още не съм ви пуснала трипче от преди... месец!. Затова бързам днес да ви отведа на едно пътешествие до едно сладурско френско градче, в което немското и френското се преплитат и резултатът е красив и наситен с много история :) 


Maлко история и култура :)
Градчето е на повече от 3000 години, изпълнени с много и различни исторически събития, които го правят наистина невероятно примамливо за посещение. Това е родното място на династията на Каролингите, бил е важен гало-римски град, център на грегорианските песнопения, развит в епохата на Романтизма, но в крайна сметка силно повлиян в културно отношение от близостта си с Германия. Заради богатата си история и немалобройни забележителности, днес градът е в списъка на ЮНЕСКО като част от Световното културно наследство.

В Метц ще видите готическата катедрала Свети Стефан, в която са най-големите и най-красиви изписани от майстори на изкуството витражи в света. Там се намира и най-старата базилика в цяла Франция -Saint-Pierre-aux-Nonnains.
КАТЕДРАЛАТА

Метц е дом и на някои световни културни сгради - 
 • The Оpera house (най-старата функционираща във Франция опера)
 • Концертната зала Арсенал (строена от 1859 до 1864 година върху 10000 квадратни метра)
 • Музеят на модерното изкуство Pompidou-Metz (изграждането му струва близо 70 милиона евро; в него могат да се видят експозиции на Пикасо, Хуан Миро, Ханс Рихтер и много други. Една последните експозиции е в колаборация с модния гигант Хермес)
Огромна забележителност представлява и самата гара в града, която е толкова внушителна, че може да стоите и да я съзерцавате по цял ден :)

Не случайно Метц си е заслужил и името 

ЗЕЛЕНИЯТ ГРАД
Навсякъде има толкова много дръвчета и цветя, че е изключително удоволствие да се посети с настъпването на пролетта.МОЯТ ПОГЛЕД ВЪРХУ МЕТЦ
Градчето исках да посетя от самото начало, в което се преместихме в Германия. Още от учителите в курса по немски разбрах, че е задължително за посещение, а когато най-накрая стигнахме до там, разбрах защо.
То е не само романтично, красиво и спретно, но в него преплитането на различните култури - френска и немска, модерно и средновековно - до такава степен изграждат един различен град, че само вървиш по улиците и въртиш глава с риск да се удариш в някое дърво. Тесните типично френски улички с малки уютни ресторантчета изведнъж се превръщат в широки пешеходни търговски улици, толкова характерни за градовете в Германия в тази част, в която ние живеем. Модерните нови сгради съжителстват в мир и разбирателство със старите културни невероятно добре запазени постройки от преди векове.

Разходката ни започна от Катедралата Свети Стефан, която наистина е изключително внушителна с прекрасните си огромни стъклени витражи. Много съжалявам, че нямахме време да влезем вътре, но със сигурност ще се върнем в Метц някой ден. Има още толкова много да разглеждаме там :)
ПРЕКРАСНО МЯСТО, АКО ВИ СЕ ХАПВА

В близост до катедралата има малко и китно площадче, отново типично френско, с поне 20 ресторанчета :) Седнахме да хапнем в едно от тях, тъй като заваля проливен дъжд, но и той не спря хилядите туристи в града да се радват на забележителностите му.
ТАЗИ ЦЪРКВА Е ОТ 15ти ВЕК
Тук е мястото да отбележа, че когато се разхождаме някъде, никога не взимаме карти с нещата, които трябва да видим. Просто подхващаме един път и обикаляме, за да добием собствени впечатления. 

След като хапнахме, се показа и слънчице и разходката стана още по-приятна. Минахме през огромната търговска улица със стотици магазини, след това стигнахме до красивата гара, където се убедихме, че модерният градски транспорт изобщо не нарушава естетиката и романтичността от внушителната сграда, строена преди няколко века. 

Оттам се запътихме към най-старата немска крепост в областта, от която днес е останала само една порта с няколко кули и около 50-метров зид, който се реновира всяка пролет.
НЕМСКАТА КРЕПОСТ
Оттам разходката ни продължи сред зелените малки улички на града, и тъй като времето ни притискаше, не успяхме да стигнем до Операта и Музея.
Площадът, където е правена снимката, е строен преди 4 века :)

Пешеходната разходка из града трае около 3 часа, но ако искате да видите наистина всичко, което си заслужава, определено трябва да си отделите един пълен ден :)

Не успях да ви покажа всичко, но се постарах да отделя най-красивите снимки :)

Надявам се това кратко пътешествие да ви е харесало и ви пожелавам някой ден да посетите това китно градче!
Не забравяйте, че имате още само три дни и половина да се включите в моя 

 PINK SPRING GIVEAWAY 


post signature

9 коментара

 1. Много ми допадна написаното, снимките... ! :) Градчето определено изглежда супер

  ОтговорИзтриване
 2. Има толкова невероятни кътчета по земята,това определено е едно от тях<3

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Така е :) Но аз съм на мнение, че всяко кътче е невероятно, зависи от това с какви очи го погледнеш <3

   Изтриване
 3. Ухааааааа,,,,Красота и половина! :)

  ОтговорИзтриване
 4. Анонимен1/4/14 09:07

  Mнохо харесвам постовете ти за разни места! ♥

  ОтговорИзтриване
 5. Снимките ти много добре пресъздават атмосферата, сякаш я усещам през тях. <3

  ОтговорИзтриване